Zajímavosti z domova i ze světa


Divoká kočka v lesích Národního parku Podyjí
 30. listopadu 2007, Redakce


Vědci potvrdili, že se v rakouském Nationalparku Thayatal, který sousedí s tuzemským Národním parkem Podyjí, vyskytují divoké kočky
Anna Černá
04.11.2007

Divoká kočka se možná prohání v lesích Národního parku Podyjí. Objevili ji však pracovníci Nationalparku Thayatal ze sousedního Rakouska a její přítomnost v uplynulých dnech potvrdili. Podle rakouských ochranářů byly objeveny až dva exempláře.Přírodovědce tento objev nadchnul a vyzval k dalšímu bádání. "Výskyt byl zjištěn na základě rozboru molekulárně biologické analýzy chlupů, podle kterých se potvrdilo, že jde opravdu o kočky divoké. Jinak se dá velice těžko určit, že se po parku pohybuje kočka divoká a ne nějaký přerostlý kocour kočky domácí," uvádí vedoucího oddělení ochrany přírody Správy NP Podyjí Martin Škorpík.Potkat v rakouském Nationalparku Thayatal, který sousedí s tuzemským Národním parkem Podyjí, kočku divokou bude pro návštěvníky poměrně málo pravděpodobné, i když náhoda není nikdy vyloučena. "Za posledních mnoho desítek let prakticky kočka divoká z přírody Čech a Moravy potvrzena nebyla. Rozpoznat kočku divokou od přerostlé kočky domácí není pro laika až tak na první pohled jednoduché. Kočka divoká má širší obličej, hodně huňatý, má useknutý ocas a je to velmi chlupaté zvíře. Kresba na srsti připomíná klasickou tmavošedou tygrovanou kresbu běžného domácího mourka," doplňuje Martin Škorpík.
Zdroj: Český rozhlas URL

Kočka divoká,
latinský název:
Felis silvestris

Divoká kočka je velmi rozšířená. Podle názoru některých odborníků zahrnuje tento název několik skupin koček, které představují podobné formy a které žijí v různých prostředích. Evropská divoká kočka je dnes už v mnohých oblastech vyhubena.
Domovem divoké kočky jsou husté lesy s bohatým podrostem.
Jsou to samotářská zvířata, jen v době páření - obvykle v únoru - se zdržují páry pohromadě.
Samička brzy po páření samce zase opustí a vyhledá si úkryt, kde porodí mláďata. Vždy je to místo suché a dobře kryté.
Téměř 90% její potravy tvoří myši a hraboši, zbytek stravy tvoří většinou ptáci, ale také plazi, hlavně ještěrky.
Nejblíž nám žijí divoké kočky na Slovensku.
Mláďata divoké kočky jsou stejná jako mláďata kočky domácí – jsou stejně hravá a roztomilá Zdroj




Zpět