Oznámení


Tisková zpráva 13.6.2019
 , Josef Duben, PR KVL


Tisková zpráva Komory veterinárních lékařů ČR ze dne 13. 6. 2019
Jak se pozná, že je vedro?

Když se člověk nebo zvíře včas neodebere do stínu a dostatečně nepije, zjistí hodně brzo, že mu jaksi není dobře. Schopnost termoregulace má své meze. Volně žijící zvíře, či pes nebo kočka na zahradě, ti mají šanci se úpalu a úžehu vyhnout. Ovšem za chovaná zvířata, domácí i hospodářská, zodpovídá člověk. Co radí veterinární lékaři?

První zásada je prevence, nevystavovat zvířata tepelné zátěži, leckdy totiž přehřátí může skončit smrtí, a to dost rychle. Přestane-li fungovat klimatizace v drůbežárně nebo výkrmně prasat, je to dost hrůza. Ponechat psa, kočku nebo kanárka v autě na slunci, a třeba jen hodinku, může znamenat vážné ohrožení, nebo i smrt. První pomocí je odnést zvíře do stínu, podat nápoj, nikoli ledový a chladit tlapky, hospodářská zvířata kropit.

Na procházku se psem se doporučuje chodit brzo ráno, nebo až v podvečer, přes den raději pohyb omezit, a rozhodně s sebou brát misku a vodu. Pozor při cestě po komunikacích, kde teče asfalt. Pokud se tlapky znečistí, nikdy nepoužívat rozpouštědla, stačí „obyčejné“ máslo, asfalt se rozpouští v tucích.

Kočka se o sebe postará sama, a dobře, ale musí mít možnost úkrytu. Dokáže sice usnout na prudkém slunci, ale nezůstane tam dlouho. A když nastanou ty opravdové třicítky, vychází jen po ránu a večer.

Kdo chová zvíře doma, měl by zejména v místnostech na jih a západ nechávat zatažené závěsy, a větrat v noci a po ránu. Klece s ptáky nikdy nenechávat na slunci. A u všech zvířat zajistit dostatek vody, dbát na plné napáječky či misky s vodou.

Přežít vedro není až tak složité, stačí jen na zvířata nezapomínat. Ona na nás také nezapomínají a spoléhají se na nás.

Josef Duben, PR KVL

Kontakt pro mediální vyjádření: ( Dokument v docx)

MVDr. Radka Vaňousová
Prezidentka KVL ČR
603 928 387
r.vanousova@volny.cz
Josef Duben
PR KVL ČR
602 172 954
dubenjsf@gmail.com




Zpět