13.prosince 2013, Redakce
Prosíme, pokud nemusíte, nekupujte kapry. Jejich výlov, transport, uskladnění v kádích a mnohdy kruté zabíjení nemají s vánočními svátky klidu a lásky nic společného. Pro kapry jsou vánoce spojeny s nepředstavitelným utrpením. Od podzimního výlovu strádají v sádkách hladem špatnou kvalitou vody nedostatkem kyslíku krutou manipulací při výlovu transportu do sádek ze sádek do kádí a poté v kádích, kde se mnohdy dusí, jsou usmrcováni bez omráčení a zbavováni šupin zaživa. Jde to i jinak, ke štědrovečerní večeři si můžete připravit vynikajícího „smaženého kapra“ např. podle těchto receptů:
Ovesný kapr
Recept: středně velký celer (350g po oloupání), sáček ovesných vloček (500g), půl sáčku rybího koření, 2 lžíce sojové omáčky, 1/4 - 1/2 l zeleninového vývaru (např. z kostky), strouhanka, olej na smažení.
Postup: vločky smícháme s uvařeným nahrubo nastrouhaným celerem, směsí rybího koření, sojovou omáčkou a zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme namočené v lednici alespoň 3-4 hodiny (nejlépe přes noc). Poté před podáváním zahustíme strouhankou do hustoty hmoty karbanátkového těsta a tvoříme porce ve tvaru placiček nebo rybích prstů. Obalujeme ve strouhance a smažíme na minimálně centimetrové vrstvě oleje.
Smažený celer a la kapr
Recept: celer, ocet, sůl, pepř, koření, trojobal nebo hraška, olej na smažení.
Postup: celer nakrájíme na půlkolečka (silnější) a na minutu vhodíme do vroucí osolené vody s octem (1 lžíce). Vyndáme, osolíme, opepříme, přidáme nějaké pikantní koření na ryby (rozmarýn, oregáno, apod.). Obalíme v hrašce vegan
dle návodu nebo v trojobalu (recept: hladká mouka, strouhanka, příp. bramborový, kukuřičný škrob nebo hraška), voda, kurkuma a osmažíme. Po smažení je dobré vysát přebytečný olej ubrousky. Podáváme s bramborovým salátem ze sojanézy a s kousky tofu hamburgeru. (Tip: ihned po osmažení projeďte celer na vidličce vroucí vodou. Tímto způsobem zůstane křupavý a bez omastku).
Hlíva a la ryba
Recept: hlíva ústřičná, plátkové mořské řasy (nori či kombu), sůl, pepř, olej, provensálské koření, mouka, strouhanka, olej na smažení.
Postup: nejprve z oleje, soli, pepře a provensálského koření vytvoříme marinádu. Touto marinádou potřeme hlívu a necháme pár hodin odležet. Z houby lehce vyždímáme olej. Zabalíme do plátku namočené řasy (nori nebo kombu) a upevníme párátky či špejlemi. Poté obalíme ve veganském trojobalu (místo vejce se použije buď mouka nebo škrob s vodou a kurkumou) a osmažíme na oleji.
Zdroj Soucitně.cz
|