Oznámení


My lišky si musíme pomáhat
 17. ledna 2008, zdroj Lidovky.cz


To se mi ulevilo To se mi ulevilo 13. března 2008 Vyjádření Kanceláře prezidenta republiky


To se mi ulevilo Také jsem si oddechl Zákon nebyl přijat!
Kontaktní norování neprošlo – 11.3.2008, den D!!!
Dne 11.3.2008 ve 14:00 Poslanecká sněmovna zahájila 28. schůzi, jejíž prvním bodem bylo hlasování o novele zákona č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání. Pro veto novely bylo 86 hlasů, proti 39. Kontaktní norování psů na liškách neprošlo. Děkujeme poslancům, kteří hlasovali pro vrácení novely.
Děkujeme panu poslanci MVDr.Josefu Řihákovi (ČSSD) za úžasnou interpelaci.
Více na stránkách Lovců bestií a také Článek Novinky.cz
Poslanci nepřehlasovali veto prezidenta Události 11.3.2008 ČT1
Nechci kontaktní norování Výzva – pozor!
Kontaktní norování – 11.3.2008, den D!!!
Dne 11.3.2008 ve 14:00 Poslanecká sněmovna zahájí 28. schůzi, jejíž prvním bodem je hlasování o novele zákona č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání.
Prosíme všechny ochránce a přátele zvířat, aby se v úterý, 11.3.08, ve 13:30 hod. dostavili před Poslaneckou sněmovnu (Sněmovní 4, Pha 1 - Malá Strana) a podpořili kampaň LB -týmu proti uzákonění kontaktního norování. Viz Leták kampaně Novela tohoto zákona nově umožňuje kontaktní norování, které ve společnosti vyvolalo bouři nevole a které je dle našeho názoru v Já za to nemohu rozporu s legislativou Evropské Unie. Pan prezident zákon vetoval, avšak prezidentské veto zákon neruší, „jen“ jej vrací zpět Poslanecké sněmovně, která o něm bude znovu hlasovat. Máte-li zájem vyjádřit nesouhlas s novelou tohoto zákona, připravili jsme koncept dopisu, kterým se můžete inspirovat.


Prezident vetoval zákon
povolující kontaktní norování
Viz Novinky.cz
Pan prezident Václav Klaus 26.2.2008 vetoval novelu, která umožňovala kontakt norníků s liškou. Kontaktní norování požadují hlavně myslivecké organizace.
Poslední slovo bude mít Sněmovna, která bude novelu schvalovat už potřetí.

Prosíme, napište svým poslancům

Příklad otevřeného dopisu Poslanecké sněmovně



Výzva proti týrání lišek: zakusujte myslivce!
Britské listy ( Wenzel Lischka ) 22.2.2008


Kontaktní norování – 11.3.2008, den D
Dne 11.3.2008 ve 14:00 Poslanecká sněmovna zahájí 28. schůzi, jejíž prvním bodem je hlasování o novele zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání (odkaz na návrh pořadu schůze). Novela tohoto zákona nově umožňuje kontaktní norování, které ve společnosti vyvolalo bouři nevole a které je dle našeho názoru v rozporu s legislativou Evropské Unie. Pan prezident zákon vetoval, avšak prezidentské veto zákon neruší, „jen“ jej vrací zpět Poslanecké sněmovně, která o něm bude znovu hlasovat. Máte-li zájem vyjádřit nesouhlas s novelou tohoto zákona, připravili jsme koncept dopisu, kterým se můžete inspirovat.

Vyzýváme nejenom ty z Vás, kteří v této věci oslovili již pana prezidenta, ale i Vás ostatní, kteří chcete vyjádřit nesouhlas s kontaktním norováním: Zašlete prosím i nyní dopis, tentokrát Vám vybraným poslancům (například z Vašeho kraje).

Zajímá-li Vás, jak hlasovali jednotliví poslanci a poslankyně po vrácení zákona ze Senátu, využijte tento odkaz. Po kliknutí na příslušný kraj se Vám zobrazí seznam poslanců, po kliknutí na příslušného poslance se Vám zobrazí podrobností o něm samotném a v dolní části je odkaz „Můžete mi napsat“ na zaslání e-mailu.

Seznam poslanců dle jednotlivých krajů: odkaz zde

E-mailové adresy všech poslanců: odkaz zde

Odkaz na dopis
výzva k zamítnutí novely zákona na ochranu zvířat proti týrání.




Druhá šance pro lišky i ČSSD
Jan Patočka (Literární noviny)
Senát minulý týden vrátil Sněmovně návrh novely zákona o týraní zvířat. Důvodem je spor o to, zda má být zákonem znovu povolen výcvik psů norníků na živých liškách. O případu jsme psali podrobně v Literárních novinách (Hlasování č. 235, LtN č. 52/2007). Viz 5.2.2008 Poslanecká sněmovna odhlasovala návrh zákona, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk 184/3). Návrh zákona nově umožňuje kontaktní výcvik norníků na liškách (tzv. „kontaktní norování“). Jedná se o způsob výcviku, který většina států EU zakazuje.
Schválení zákona nyní záleží pouze na prezidentovi republiky.

Prosíme, zabraňte utrpení psů i lišek při kontaktním výcviku.
Napište panu prezidentovi, aby zákon vetoval.





Otevřený dopis prezidentu republiky Václavu Klausovi:
Žádost o veto kontaktního výcviku norníků na liškách.


Vážený pane prezidente,

dne 5.2.2008 Poslanecká sněmovna odhlasovala návrh zákona, kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk 184/3). Návrh zákona nově umožňuje kontaktní výcvik norníků na liškách (tzv. „kontaktní norování“). Jedná se o způsob výcviku, který většina států EU zakazuje

Schválení kontaktního norování Parlamentem ČR je dle našeho názoru v rozporu s dohodou Rady Evropy o ochraně zvířat v zájmových chovech:
“Žádné zvíře v zájmových chovech nesmí být cvičeno způsobem, který přináší újmu na jeho zdraví a kondici, zejména nesmí být nuceno překračovat své schopnosti nebo svou přirozenou sílu a nesmí být používáno umělých prostředků, které způsobují zranění nebo zbytečnou bolest, utrpení nebo úzkost.“ (Evropská dohoda o ochraně zvířat v zájmovém chovu, Štrasburk, 13. 11. 1987: Kapitola II, Základní ustanovení pro držení zvířat v zájmových chovech, Článek 7 Výcvik).

Dosud je umožněné bezkontaktní norování – pes je vpuštěn no nory, aby lišku „vyštěkal“, avšak mezi psem a liškou je mřížka bránící sebemenšímu kontaktu. Návrhem zákona umožněné kontaktní norování spočívá v odstranění mřížky, čímž dochází k přímému střetu norníka s liškou. Zakousnutá a poraněná zvířata jsou poté oddělena, norník ošetřen, ale „cvičná a pokousaná liška“ je znova vpuštěna do umělé nory a používána k výcviku do „roztrhání“.

Vážený pane prezidente, jelikož se jedná o umožnění krutého týrání zvířat, které není v souladu s etikou vyspělé společnosti a dle našeho názoru ani s legislativou Rady Evropy. A navíc už i v zájmu uklidnění veřejnosti v rámci současně medializovaných kauz týrání zvířat, se domníváme, že by bylo vhodné tento zákon vetovat.
Žádáme Vás tímto, abyste využil svého práva a uvedený návrh zákona vetoval.

S pozdravem a úctou



Stejný dopis ve formátu word

Adresa na obálku:
Kancelář prezidenta republiky
Pražský hrad
119 08 Praha 1

Telefon:224 371 111
234 301 111 Fax:224 373 300 E-mail:posta@hrad.cz



Kliknutím se zvětší 17.1.2008 Senátoři vrátili poslancům zákon, který by umožňoval při výcviku loveckých psů jejich přímý kontakt s lovenou zvěří. Nepřijetí normy navrhl místopředseda Senátu Jiří Liška s ohledem na mezinárodní dohody o ochraně zvířat. Viz




Zpět